An Extensive Register for the Požega Sancak From 1579

A Diplomatic Description

Authors

  • Fazileta Cviko Sarajevo

Abstract

Kao što svi defteri uopšte pružaju obilje dragocjenih činjenica i podataka, tako je i opširni popisni defter za sandžak Požegu iz 1579. godine izvor od neprocjenjive važnosti za istoriju naših naroda u ovim krajevima. Sastavljen u vrijeme kada se osmanska vlast na ovom području već stabilizovala, defter sadrži kanun-namu za požeški sandžak, te opširni popis poreski obaveznog stanovništva u 30 nahija, koliko ih je ovaj sandžak 1579. godine i imao. Požeški je sandžak inače obuhvatao istočnu Slavoniju, a pripadao je jedno vrijeme budimskom, zatim bosanskom i kanjiškom ejaletu.

Posebna vrijednost ovog deftera je u tome što on registruje jedno specifično prelazno stanje, odnosno period, u kojem većina vlaškog stočarskog stanovništva, koje je ovdje masovno bilo korišteno kao kolonizacioni elemenat i na taj način i povlašteno, sada gubi te svoje povlastice i zapada postepeno u status raje.

Defteri za ovaj sandžak su do sada vrlo malo korišteni, iako se bez podataka kojd oni sadrže ne može prikazati ekonomska i socijalna istorija ovih krajeva.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

19.06.2017

How to Cite

Cviko, F. (2017). An Extensive Register for the Požega Sancak From 1579: A Diplomatic Description. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 32(32-33), 267–285. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/512

Issue

Section

Original Scientific Papers