Me‘anija Mustafe ef. Redžića
prilog proučavanju arapske stilistike u Bosni i Hercegovini u prvoj polovini XX stoljeća
Ključne riječi:
književnost, arapska stilistika, XX stoljeće, Bosna i Hercegovina, Mustafa ef. RedžićSažetak
U radu se predstavlja rukopisno djelo al-Ğuz’ al-’awwal min al-tarğama al-Muhtaṣar (al-ma‘ānī), ili u prijevodu na bosanski jezik Prvi dio prijevoda “Sažetka” (Znanost o značenjima). Autor djela je, bosanskohercegovačkoj nauci malo poznati autor, Mustafa ef. Redžić iz mjesta Atmačići pored Bijeljine. Rukopis djela se nalazi u Gazi Husrevbegovoj biblioteci u Sarajevu (GHB br. 6742). Djelo ima 111 strana (1b-111a) a pisano je najvjerovatnije pred kraj prve polovine XX stoljeća na bosanskom jeziku arebičkim pismom, čime se ubraja u djela bosanske alhamijado pismenosti. Djelo predstavlja neku vrstu prijevoda/preradbe prvog dijela poznatog djela iz klasične arapske stilistike koje nosi naziv al-Šarḥ al-Muhtaṣar li Talhīṣ al-Miftāḥ a koje je napisao jedan od velikana ove nauke Sa‘d al-Dīn al-Taftāzānī. Svojim sadržajem i strukturom djelo podsjeća na sva ostala klasična djela iz ove oblasti. Novina koja daje određenu notu originalnosti ovom djelu jeste ta što autor, osim prevođenja pravila i definicija te komentara sadržanih u izvorniku, daje i vlastite komentare, i tako pokazuje da komunicira sa literaturom iz ove oblasti, te na način vrlo blizak modernom strukturiranju jedne studije formira svoje djelo. Autor suvereno vlada arapskim jezikom i stručnim inventarom klasične arapske stilistike. Djelo strukturom također podsjeća i na udžbenik pravljen za neku od medresa ili srednjih škola u sjeveroistočnoj Bosni. Ipak, jedna od karakteristika koja daje važnost ovom djelu jeste ta da je ovo djelo jedan od prvih pokušaja da se predstavi arapska stilistika na bosanskom jeziku, što je, za doba u kojem je autor živio, sigurno hvale vrijedan poduhvat. Osim strukturom, sadržajem i karakteristikama Redžićeva djela, rad se bavi i vrlo složenim i teškim prilikama u prvoj polovini XX stoljeća kada ovo djelo nastaje.