La fauconnerie dans le sandjak de Vidin aux XVe et XVIe siècles

Authors

  • Bistra Cvetkova Sofia

Abstract

Rad baca novo svjetlo na položaj i razvoj institucije sokolara (doganci) u Vidinskom sandžaku na bazi podataka uzetih iz turskih arhiva u Sofiji i Istanbulu i naročito onih koji potiču iz tahrir deftera.

U jednom kratkom izlaganju autor objašnjava osobitosti ove institucije uopšte, poslije čega analizira podatke iz popisa sokolara iz XV i XVI vijeka. Rad daje ocjenu velike v:rijednosti podataka uzetih iz njihovih popisa. Oni osvjetljavaju novom svjetlošću strukturu i teritorijalnu rasprostranjenost ove interesantne institucije koju je autor detaljno proučio u jednom drugom djelu koje se nalazi u štampi. Sto je naročito važno, to je da se date analize odnose naročito na kategoriju sokolara ,i dresera jastrebova, vlasnika baštine, jer do sada pozna~ta dokumentacija objašnjava samo položaj sokolara i dresera jastrebova, vlasnika timara. Ova studija izbacuje nasljedni karakter obaveza ove kategorije stanovništva. Očito je također da u Vidinskom sandžaku sokolari, vlasnici baština, nisu bili muslimani. Islamizacija nije obuhvatila ovaj dio stanovništva.

Autor također ukazuje na razlike koje postoje u položaju aktivnih sokolara i rezervnih. Autor konstatuje da je, prema podacima iz šezdesetih godina XVI vijeka, broj sokolara u Vidinskom sandžaku bio ve6i u odnosu na druge sandžake Rumelije.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

21.06.2017

How to Cite

Cvetkova, B. (2017). La fauconnerie dans le sandjak de Vidin aux XVe et XVIe siècles. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 28(28-29), 283–300. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/587

Issue

Section

Original Scientific Papers