The Legacy of a Seventeenth Century Orientalist

Authors

  • Alexander H. De Groot Leiden

Abstract

Izučavanje turkologije u Holandiji počinje prvih godina sedamnaestog vijeka na univerzitetu u Leiden-u u okviru studija islamistike zahvaljujući Josephus Scaliger-u, Thomas-u Erpenius-u i naročito Jacobus-u Golius-u.

Trgovački i diplomatski odnosi između Holandije i Turske carevine omogućili su učenicima da steknu praktično iskustvo na Levantu. Golius je živio i radio nekoliko godina u Aleppo-u i Istanbulu. Njegov učenik koji je najviše obećavao, Levinus Warnerus, je došao u Istanbul 1645 godine, gdje je umro 1665 godine. Cilj mu je bio da dobro nauči pisani i govorni arapski, perzijski i turski jezik, kao i da sakuplja rukopise za Leiden-sku biblioteku. Warner je učinio mnogo više. Pomagao je holandskim diplomatskim predstavnicima u Porte-u, a 1654 je i sam postao ministar-rezident. Štiteći holandske interese postao je podjednako zaokupljen trgovinom koliko i izučavanjem orijentalistike. Poslije Warner-ove smrti ostalo je veliko bogatstvo i prilično velika kolekcija turskih, arapskih, perzijskih i drugih orijentalnih rukopisa. Iz njegove prepiske koja i danas postoji kao i raznih dokumenta, mjeri se njegova naučna aktivnost.

Pretpostavlja se da je bio prihvaćen od strane turskog intelektualnog društva u Istanbulu. Izgleda da bi bilo značajno istraživanje da se sazna kako je Warner uspio uspostaviti naučne relacije preko visokih kulturnih barijera toga njegovog vremena.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

20.06.2017

How to Cite

De Groot, A. H. (2017). The Legacy of a Seventeenth Century Orientalist. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 30(30), 159–165. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/542

Issue

Section

Articles