XVI. Asrın ikinci Yarış’ında Türkiye’de fiyat hareketleri

Authors

  • Omer Barkan

Abstract

Ova historijsko-ekonomska studija obrađuje jedan prilično zanemaren problem u nauci: razvoj proizvodnih dobara, kretanje cijena i pitanje inflacije u Osmanskoj carevini u XVI stoljeću. Rad je baziran na neobjavljenim izvorima i provjerenoj literaturi, a glavni izvori su sljedeći defteri: Ostavinski defteri koji pripadaju jedrenskom vojnom ostavinskom sudu, Ostavinski defteri bursanskog kadije i Muihasebe (obračunski) defteri koji se odnose na izgradnju Sulejmanije džamije i imareta. Autor je iz ove problematike napisao još nekoliko radova čiji su rezultati sumirani u ovoj studiji.

Rad je popraćen tabelama u kojima je vrlo evidentno izloženo kretanje cijena, u prvom redu prehrambenih artikala, ali u popratnom tekstu izloženo je i kretanje cijena usluga i to kako u drahmama tako i u srebru, što je vrlo važno i za ocjenu vrijednosti novca u to vrijeme. Tako iz priloženih grafikona se može zaključiti da je u vremenu od 1600-1610. godine bila veoma izražena inflacija jer su cijene u akčama naglo rasle dok je porast cijena izražen u gramima srebra bio za čitavo vrijeme od 1490. do 1655. godine gotovo zanemarljiv.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

23.06.2017

How to Cite

Barkan, O. (2017). XVI. Asrın ikinci Yarış’ında Türkiye’de fiyat hareketleri. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 22(22-23), 133–148. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/657

Issue

Section

Articles