On the Social Structure of the Population of Bosnia at the Beginning of the seventeenth Century - Handžić, Adem (Prilozi za orijentalnu filologiju, 2017)
U ovom radu razmatrano je brojno stanje stanovništva, qjegova ekonomska i konfesionalna struktura u bosanskom sandžaku iz 1604. godine. Pripremljen je na osnovu jednog turskog opšimog popisa iz te godine. Navedeni popis obuhvata sve raj insko stanovništvo, kao i stanovništvo gradskih naselja (44 kasabe), dok feudalna klasa (spahije i drugi pripadnici vojske) nisu sadržani, čiji je broj mogao iznositi oko 5% ukupnog broja evidentiranih domaćinstava Rajinsko stanovništvo se dijelilo na zemljoradničku raju (koja je bila u većini) i na stočare, zvane vlahe. Gradsko stanovništvo (u većini muslimansko) nije bilo raja, ono se po svom statusu nalazilo izmedu raje i feudalne klase. Do te godine islam se u Bosni bio jako proširio, i to posebno među zemljo radničkom rajom, a znatno manje među stočarima U ovom sandžaku je 1604. godine bilo popisano ukupno 64721 kuća, od čega je 45941 kuća, sa još 4979 odraslih neoženjenih sinova, otpadalo na muslimane, a 18891 kuća na kršćane. To znači: muslimani 71%, a kršćani 29%. Zatim, od ukupnog broja muslimana ( 45941 sa 4979 neoženjenih) otpadalo je na gradsko stanovništvo 9843 kuće sa 2429 neoženjenih, a na rajinsko stanovništvo 35589 kuća sa 2550 neoženjenih muškaraca A to znači daje od ukupnog broja muslimana na rajinsko stanovništvo otpadalo 79% a na gradsko 21%.