Un rapport de Ġâzî Hüsrev Beg sur l'investissement de Belgrade en 1521 (Prilozi za orijentalnu filologiju, 2017)
Na osnovu osmanskih hronika poznato je da je Gazi Husrev-beg, sandžakbeg Smedereva, učestvovao u pohodu na Beograd i da mu je dobro komandovanje doprinijelo da bude imenovan za sandžakbega u Sarajevu. Međutim, malo se zna o njegovom stvarnom učešću koje je imao u operacijama, osim da ga je sultan poslao iz Sofije u opsadu Beograda na čelu armije. Arhivi Muzeja Topkapi čuvaju izvještaj koji koji je Husrev-beg uputio Porti da bi izvijestio o načinu na koji je blokirao prilaze gradu i pripremio opsadu. Ovaj dokumenat otkriva da je on na svoju ličnu inicijativu preduzeo one mjere koje osmanske hronike pripisuju Piri Paši.