Napoli kıralı tarafından II. Bayezıd ve Ahmed paşa (gedik)’ya gönderilen mektupların Türkçe suretleri ve diğer ığılı ıkı mektup - Gökbılgın, Tayıb (Prilozi za orijentalnu filologiju, 2017)
Prvi kontakti Osmanlija sa Napuljskom kraljevinom potječu iz vremena osvajanja Otranta od strane Mehmeda Fatiha. Fatihovom smrću Otrant je izgubljen za Turke, ali veze između ove dvije države se nastavljaju. Ovaj rad tretira, na osnovu 5 dokumenata, ove veze koje su nastavljene u vrijeme sultana Bajezida II i Gedik Ahmed-paše, njegova velikog vezira (1474-1477) i admirala (1478-1480). Dokumenti su ovdje doneseni u fotokopijama i transliteraciji, a svaki od njih je i ukratko prepričan. Tri od ovih pet dokumenata se odnose na veze Osmanske carevine sa Napuljskom kraljevinom i to s početka vladavine Bajezida II, a dva se odnose na pitanje Bajezidova brata, princa Džema s kojim je Bajezid bio u sukobu. Upravo ovaj sukob braće oko prijestolja natjerao je Bajezida na popustljivost prema Talijanima, što je evidentno u ovim dokumentima.