XIXncu yüzyilin ikinci y arisinda Kosova eyaletinin iktisadi durumu - Rizay, Skender (Prilozi za orijentalnu filologiju, 2017)
Privreda ejaleta Kosovo bila je u drugoj polovini _19. stoljeća prilično razvijena. Imala je mnogo grana: zanatstvo, trgovina,. zemljoradnja, stočarstvo, vrtlarstvo, šumarstvo i rudarstvo su bile najvažmje.·Njima su se bavili stanovnici Kosova, Arnauti, Srbi, Turci, Jevreji, Cigani i vlaška plemena. Do savršenstva su bili razvijeni zanati terzija, kujundžija, puškara i kožara. Proizvodi ovih zanata bili su poznati daleko izvan Kosova. Njima su se bavili skoro samo Arnauti. Srbi su se najviše bavili kazandžijskim, kalajdžijskim i mutafčijskim zanatom, a Cigani gvožđarskim. Proizvodi zanatlija Arnauta - ·svilena i pamučna platna, dugmad, gajtani, svileni širiti, „arnautska odjeća“ - bili su vrlo čuveni. I trgovina je bila razvijena. Trgovalo se na Kosovu i van Kosova. Proizvodi su se prodavali na trgovima i vašarima Kosova, Balkana, Evrope, Azije i Afrike. Trgovinom su se bavili Arnauti, Srbi i Jevreji.