(untitled) (Prilozi za orijentalnu filologiju, 2017)
Kiparska sela koja su se nalazila u okviru turskog carstva bila su podijeljena od strane centralnih vlasti na timare, ziamete i hasse. Zbog toga se njihovi nazivi često sreću u turskim dokumentima iz tog perioda i predstavljaju interesantan materijal za proučavanje. Ovdje ćemo se ograničiti na ispitivanje načina označavanja jednog malog dijela kiparskih sela. U ovom slučaju uzećemo podatke iz godina 1588, 1780, 1804, 1845, 1847 i 1862. Nakon nabrajanja imena oko 100 sela napravili smo zaključak, da su Turci, nakon što su osvojili Kipar prihvatili i sačuvali imena sela. Isto označavanje sela se nastavilo sve do kraja turske vladavine. Ove male razlike koje se ponekad uočavaju su nastale zahvaljujući tome kako je pojedini pisar čuo i zapisao naziv datog sela koji je bio potpuno stran njegovom jeziku.