(untitled) (Prilozi za orijentalnu filologiju, 2017)
Ovaj originalni tekst pisan latinicom obrađuje dijalekt u Istočnoj Anadoliji sredinom 18-tog vijeka. Napisao ga je francuski misionar Gery Desire. Govori o turskoj i armenskoj govornoj sredini u oblasti Diyarbakir. Turski tekst je napisan na govornom turskom jeziku „le turcq est un turcq choisi et qu'un chacun comprend aisement“, kako kaže autor. Tekst sadrži dijelove iz Biblije i Evanđelja. Sa lingvističke tačke gledišta, turski tekst donosi mnogo važnih informacija o govornom jeziku u oblasti Diyarbaktr, što se posebno odnosi na fonetiku. Mnoge fonetske karakteristike obogaćuju naše znanje o razvoju anadolskog dijalekta i zbog toga predstavljaju izvanredan lingvistički izvor na polju turkologije.