(untitled) (Prilozi za orijentalnu filologiju, 2017)
Definicija i granice proučavanja Slijediti pravni položaj glavnih članova porodice Missir na osmanskoj teritoriji od njihovog dolaska iz Perzije, po svoj prilici za vrijeme sultana Mahmuda I (1730-1754), do Ataturka. Ovaj „pravni položaj“ odnosi se samo na aspekte „narodnosti“ u savremenom značenju te riječi, to jest na »pravnu vezu koja povezuje jednu osobu sa određenom državom« (Larousse), u ma kakvoj formi da su se pojavljivali (podaništva, protekcija, narodnost, državljanstvo ili drugo) ili posebne prirode (vjerski, politički itd.) tokom vjekova. Ovo je jedan „case-type“ istorije osmanske narodnosti. Odatle njegov značaj.