(untitled) (Prilozi za orijentalnu filologiju, 2017)
Rad M. N. Osmanova, „Je li Omer Hajjam pjesnik?“ i svojim naslovom izaziva znatiželju, jer nagoviještava zanimljive naučne opservacije o jednom, u naučnom i kulturnom svijetu, dobro poznatom pjesničkom imenu. U radu se tretira pjesnička ličnost Omera Hajjama, velikog i najslobodoumnijeg perzijskog pjesnika s početka XII vijeka, kome su u vlastitoj domovini često odricane pjesničke vrijednosti, dok se on van domovine, naročito na Zapadu, smatra jednim od najvećih pjesnika Perzije i Srednje Azije tt· opće. Autor analizlira zašto je Omeru Hajjamu u domovini osporavana pjrsnička vrijednost. Upoređujući njegovu poeziju (rubaije) sa poezijom veterana perzijskih pjesnika Rudekija, s kojim ga je moguće djelomično porediti, autor iznosi razloge što je Hajjam u domovini tako tretiran, da bi na kraju utvrdio samobitnost njegove slobodoumne pjesničke ličnosti kao i njegove poezije koja pretstavlja specifikum u cjelokupnoj perzijskoj književnosti. Na osnovi ovih uporednih analiza Rudekijevih i Hajjamovih stihova, autor je izveo ubjedljiv zaključak o visokoj vrijednosti i specifičnosti Hajjamove poezije i životne filozofije koju je kroz poznate svoje rubaije pjesnički iskazao. Ove analize, upoređenja i opservacije su popraćene i dokumentovane stihovima Rudekija (17 stihova) i sa 21 Hajjamovom rubaijom.