L'attitude de l'émigration Polonaise durant la première moitié du XIXème siècle envers la Turquie

Authors

  • Jerzy Skowronek Wavszawa

Abstract

Ovaj rad tretira problem poljsko-turskih odnosa, iznoseći opšti i sažet pregled ovih odnosa od 15. do 19. v., koji su sve do 18. v. bili uvijek izraženi u formi ratnih i diplomatskih sukoba. U 18. vijeku ovi odnosi su sasvim izmijenjeni, što je bilo u uskoj vezi sa opštom krizom Poljske, kao i krizom Otomanske države.

Akcenat čitavog rada pada, u stvari, na stav poljske emigracije u prvoj polovini 19. v. prema Turskoj. Radi se o emigraciji koja se našla u Carigradu nakon ugušenja ustanka u Poljskoj 1830/31. g. i koja je očekivala pomoć od Turske za obnavljanje Poljske države. Poljaci su u Turskoj vidjeli prirodnog saveznika protiv Carske Rusije.

Navodeći hronološki događaje i ključne godine izvjesnih promjena u pomenutim odnosima, kao, npr., godine 1834, 1839/40, kao i godinu 1848. kad Czajkowski proklamuje kao osnovni cilj „stvaranje, uz pomoć Slovena, jedne moćne otomanske države“ koja bi doprinijela obnovi poljske nezavisnosti; naglašavajući i objašnjavajući u .ovim složenim ·zbivanjima ulogu „Hotel Lamberta“, grupe emigranata, liberala i konzervativaca. na čijem čelu je bio Adam Jerzy Czartoryski, autor iznosi iscrpno probleme odnosa između Poljske i Turske, sa kojima se suočavala poljska emigracija, a koji su često izazivali negodovanja kod jednog dijela ove emigracije.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

21.06.2017

How to Cite

Skowronek, J. (2017). L’attitude de l’émigration Polonaise durant la première moitié du XIXème siècle envers la Turquie. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 28(28-29), 269–281. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/586

Issue

Section

Original Scientific Papers