Sur l'activité du Monastère de Ste Catherine de Sinaï en Bosnie

Authors

  • Zdenka Veselá-Přenosilová Praha

Abstract

Arhiv Manastira Svete Katarine koji se nalazi na Sinajskom poluostrvu sadrži, između ostalog, i četiri turska dokumenta koji se odnose na manastirske posjede na teritoriji Bosne. Što se tiče njihovog sadržaja, ovi dokumenti nam daju podatke .slične onima koji nas informišu o sinajskim opkoljenim dobrima drugim oblastima Osmanskog carstva. Ali, u svakom slučaju, oni nam svjedoče o činjenici .da je XVIII vijeku Sinajska crkva uživala i ostvarivala svoja prava nad nekim stanovnicima Bosne.

Ovdje .se radi o dva fermana originalu i dva službena prepisa koji su upućeni kadijama i valiji Bosne, u kojima se oni obavezuju da štite prava sinajaca zagarantovana carskom ahdnamom, naročito ona koja ·se odnose na prava da ubiru milostinju, što su vršila dva monaha sa Sinaja.

Kako se ferman No 320 dotiiče odnosa između Sinajske crkve sa svojim dobrima u Bosni i osmanske države na jedan detaljniji način, odlučili smo da ovdje donesemo francuski rezime njegovog sadržaja i da dodamo turski tekst cjelosti.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

21.06.2017

How to Cite

Veselá-Přenosilová, Z. (2017). Sur l’activité du Monastère de Ste Catherine de Sinaï en Bosnie. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 28(28-29), 257–267. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/585

Issue

Section

Original Scientific Papers