XIXncu yüzyilin ikinci y arisinda Kosova eyaletinin iktisadi durumu

Authors

  • Skender Rizay PriÅŸtine

Abstract

Privreda ejaleta Kosovo bila je u drugoj polovini _19. stoljeća prilično razvijena. Imala je mnogo grana: zanatstvo, trgovina,. zemljoradnja, stočarstvo, vrtlarstvo, šumarstvo i rudarstvo su bile najvažmje.·Njima su se bavili stanovnici Kosova, Arnauti, Srbi, Turci, Jevreji, Cigani i vlaška plemena.

Do savršenstva su bili razvijeni zanati terzija, kujundžija, puškara i kožara. Proizvodi ovih zanata bili su poznati daleko izvan Kosova. Njima su se bavili skoro samo Arnauti. Srbi su se najviše bavili kazandžijskim, kalajdžijskim i mutafčijskim zanatom, a Cigani gvožđarskim. Proizvodi zanatlija Arnauta - ·svilena i pamučna platna, dugmad, gajtani, svileni širiti, „arnautska odjeća“ - bili su vrlo čuveni. I trgovina je bila razvijena. Trgovalo se na Kosovu i van Kosova. Proizvodi su se prodavali na trgovima i vašarima Kosova, Balkana, Evrope, Azije i Afrike. Trgovinom su se bavili Arnauti, Srbi i Jevreji.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

20.06.2017

How to Cite

Rizay, S. (2017). XIXncu yüzyilin ikinci y arisinda Kosova eyaletinin iktisadi durumu. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 30(30), 369–380. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/559

Issue

Section

Articles