„Einrichtungen am Wege“ zwischen Rhodopen und Epirus

Authors

  • Eberhard Krüger Muenchen

Abstract

Već duže vremena na minhenskim Institutu za istoriju i kulturu Bliskog istoka radi se na imeniku mjesta za evropsku Tursku u njenim istorijskim granicama. Jedno važno pomoćno sredstvo je turska generalštabna karta razmjera 1:210000 iz 1317/1899-1900. godine. Ona sadrži u velikom broju podatke za „Uređenja na putu“ (Karaula, Čeka, Kasarna, Tabija, Tvrđava, Kula, Carina, Han). Karaula, Kula i Han susreću se i kao, imena mjesta. Kada se radi o pojedinačnom slučaju, ne može se uvijek karta uzeti jednoznačno. Za dodatno ispitivanje trebalo bi pribaviti jedan registar istovrsnih uređenja, ali, kako se čini, takav u kompaktnoj formi ne postoji; takođe ni istraživanje osmanskih organizacija koje stoje iza toga (martoloza, derbenddžija, köprücü-ja) nije bilo u prvoj liniji geografski podešeno. Tako se opet mora posegnuti za Itinerarijima, koji višestruko potvrđuju ovakva uređenja, spominju građevinsko stanje i položaj i - pored nekih dopuna pokazuju vremenski kontinuitet ovih uređenja.

Možda takvi dokazi sada, obrnuto, pogoduju za istraživanje martoloza, derbenddžija i köprücü -ja i ostataka i naknadnih pojavljivanja u 19. st. Daleko od tog da se prezentira jedan gotov registar, predstavljen je već obiman materijal i data je mogućnost diskusije o problematici uporedbe ruta i karata.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

20.06.2017

How to Cite

Krüger, E. (2017). „Einrichtungen am Wege“ zwischen Rhodopen und Epirus. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 30(30), 289–297. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/553

Issue

Section

Articles