Kosova Türk agizlarinda yapim ekleri

Authors

  • Nimetullah Hafiz PriÅ¡tina

Abstract

Za petsto godina osmanske vladavine u Jugoslaviji, turski jezik se upotrebljavao kao državni. Za sve ovo vrijeme, Turci, koji su se naselili u mnogim krajevima naše zemlje, zajedno sa svojom književnošću uspeli su da do današnjih dana čuvaju i svoj govor zajedno sa svim specifičnostima.

Do sada su obrađivani turski govori u Makedoniji u sklopu rumelijskih govora, a što se tiče turskih govora na Kosovu, koji imaju svoje posebne odlike, obrađivani su prizrenski i prištinski govor. Međutim, na teritoriji Kosova postoji još nekoliko specifičnih turskih govora (Kosovska Mitrovica, Peć, Novo Brdo, Gnjilane, Vučitrn, Mamuša. Janova). koji zaslužuju istu pažnju kao i prištinski i prizrenski. ali do danas nisu obrađivani. Pored ostalih specifičnosti. Naročito važno za sve ove govore, jeste nepostojanje vokalne harmonije što dolazi uglavnom zbog upotrebe različitih oblika derivatnih sufiksa.

U ovom radu je dat osvrt na derivatne sufikse u turskim govorima gore spomenutih mjesta u Kosovu, obogaćen velikim brojem primjera.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

20.06.2017

How to Cite

Hafiz, N. (2017). Kosova Türk agizlarinda yapim ekleri. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 30(30), 181–188. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/544

Issue

Section

Articles