Les collections des manuscrits Orientaux a Sarajevo

Authors

  • Lejla Gazić Sarajevo

Abstract

Sarajevo kao centar orijentalnih istraživanja u Jugoslaviji veoma je bogato rukopisima pisanim na orijentalnim jezicima. U nekoliko institucija u Sarajevu nalaze se vrijedne zbirke rukopisa na arapskom, turskom i perzijskom jeziku.

Kada se govori o rukopisnim zbirkama, svakako treba prvo istaći zbirku rukopisa u Gazi Husrev-begovoj biblioteci koja broji oko 7.500 rukopisnih kodeksa sa oko 10.000 djela iz raznih oblasti nauke i književnosti na arapskom, turskom i perzijskom jeziku.

Veliku i vrijednu zbirku rukopisa posjeduje i Orijentalni institut. Ona broji oko 5.000 kodeksa u kojima je sadržano oko 7.000 djela. Istorijski arhiv je svoju postojeću zbirku od oko 1.300 rukopisa obogatio sa 240 rukopisa otkupljenih iz biblioteke Mehmeda Okića, a u fondu Hadži Sinan ove tekije ima još 222 rukopisa.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u 478 kodeksa čuva se 581 rukopisno djelo.

Zbirku od 60 rukopisnih djela iz oblasti medicine posjeduje Zavod za javno zdravstvo BiH.

Muzej grada Sarajeva u svojoj biblioteci čuva 20 rukopisnih djela, a Arhiv BiH šest rukopisa.

Dakle, u Sarajevu se po raznim ustanovama čuva oko 20 hiljada rukopisa na orijentalnim jezicima. Sigurno je da će se daljim angažovanjem na skupljanju rukopisa ovaj broj još povećati i još dosta rukopisa sačuvati od propadanja. To je jedan od važnih zadataka koji stoje pred orijentalistima grada Sarajeva.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

20.06.2017

How to Cite

Gazić, L. (2017). Les collections des manuscrits Orientaux a Sarajevo. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 30(30), 153–157. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/541

Issue

Section

Articles