Une source pour l'etude des communautes ju ives de Turquie: les archives de l' Alliance Israelite Universelle

Authors

  • Paul Dumont Meudon

Abstract

Osnovan 1860. godine od strane grupe francuskih Jevreja, Izraelski opći savez posvetio se od kraja šezdesetih godina uspostavljanju mreže škola širom Osmanskog Carstva. Kroz nekoliko decenija bilo je osnovano više od pedesetak škola, kako u evropskoj Turskoj, tako i u azijskim provincijama Carstva. Ti razni zavodi bili su upućeni na Centralni komitet čije se sjedište nalazilo u Parizu. Odatle su išla uputstva i novčana pomoć. Tamo su se slali izvještaji regi6nalnih komiteta, molbe zajednica, pisma učitelja, knjigovodstvo škola, itd.

Svake godine, pitanja rasporeda sati, školski programi, pitanja administrativnog uređenja i finansiranja bili su predmet detaljnih izvještaja. Osim toga, izvještači Saveza imali su zadatak da izučavaju lokalne običaje i navike i da obavještavaju Centralni komitet o ekonomskoj i socijalnoj situaciji zajednica. Ljudi iz Pariza pridavali su veliki značaj . tim informacijama. Konačno, tu su bili i razni podaci o tome da se pridodaje novčana pomoć, da se podižu nove škole i da se uređuju programi prema lokalnim potrebama.

Kao pažljivi posmatrači okoline u kojoj su živjeli, učitelji Saveza bili su, u najčešćim slučajevima, vrlo dobro obaviješteni. Njihova pisma, brižljivo čuvana u Arhivima A. L U. (Izraelski opći savez) u Parizu, predstavljaju danas prvorazredan izvor za one koji se interesuju za istoriju jevrejskih zajednica u Osmanskom Carstvu.

Predmet ovog referata jeste da se pruži generalni pogled na vrstu tih obavještenja za koja postoji nada da se mogu naći u tim dokumentima. lzvještači Saveza poklanjali su posebnu pažnju pitanjima odgoja. Mi ćemo najprije pokušati da damo predstavu o odgojnom izboru kojeg su preporučivati njihovim istomišljenicima u Osmanskom Carstvu. Dalje, pokušaćemo zaokružiti podatke koji se odnose na političko ponašanje izraelskih zajednica. Konačno, razmotrićemo i demografske i ekonomske prilike kao i prilike iz područja socijalne istorije. Mi vjerujemo da u ·raznim fondovima Arhiva Saveza postoje precizni podaci za istoričare.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

20.06.2017

How to Cite

Dumont, P. (2017). Une source pour l’etude des communautes ju ives de Turquie: les archives de l’ Alliance Israelite Universelle. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 30(30), 75–106. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/537

Issue

Section

Articles