Elvan Çelebİ' nin Menakib-namesi

Authors

  • Saadettin Buluç Istanbul

Abstract

Elvan Čelebijina Menakib-nama, koja se koristi kao izvor u staro-osmanskim istorijama, do danas je bila poznata samo pod imenom  Menakib. Zpog toga, sve ono što je iznešeno . o njenoj kakvoći sastojalo se od nekoliko pretpostavki. Jedan egzemplar ovoga djela, koji je pronađen posljednjih godina, prenešen je u biblioteku Mevlaninog muzeja u Konju i danas se tamo nalazi.

Elvan Čelebi je sin Ašik Paše, jednog od poznatih sufiskih pjesnika Anadolije u 14. stoljeću. Što se tiče imena djela ispravno je ono koje je napisano u egzemplaru djela „el-Menakibü-l' - kudsiyye fî menasib'l-ünsiyye“ a napisano je 760 po H. (1358-1359). Ovo pjesničko djelo koje danas ima 118 listova uspostavljeno je od strane Baba Ilijasa, pradjeda Elvan Čelebije. Sa jedne strane opisuje istoriju babaiskog tarikata, koji je širen od strane njegovih sinova i unuka, a sa druge strane osvjetljava neka socijalna i kulturna stanja Anadolije pred kraj seldžučkog perioda. Činjenice koje su se pojavile sa ovom Meniikib-namom ovako možemo poreda ti:

1-Muhlis Paša sin Baba Iljasa neko vrijeme se nalazio na seldžučkom prijestolju u Konji i biće da je umro u Kiršehiru ili Arapkiru u Anadoliji; a ne u Egiptu kao što se to do sada mislilo.

2-Tvrdilo se da se Ašik Paša sin Muhlis Paše pridružio nekim političkim poslovima. Međutim, prema Menakib-nami Ašik Paša je još u mladim godinama živio kao isposnik, ne int.eresujući se za svjetske probleme.

3-0 djetinjstvu Ašik Paše ne Zfla se gotovo ništa. Prema onome što opisuje Meniikib-nama Ašik Paša je odrastao u dvorcu Baba Iljasove obitelji koji se nalazi u Arapkiru.

Jezik el-Menakibu'l-kudsiyye, nasuprot čistom i izvornom turskom sa odlikama vremena, je težak i pun arapskih i persijskih riječi i genitivnih konstrukcija. Prema tome je jasno, da je Elvan Čelebi prema svojoj naobrazbi posjedovao jednu zasnovanu medresu i tekiju. O jezičkim specifičnostima ovoga djela podnijet ću jedno saopštenje na II Milli Turkoloji Kongresu koji će se održati od 5-9 februara 1979 godine u Istanbulu.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

20.06.2017

How to Cite

Buluç, S. (2017). Elvan Çelebİ’ nin Menakib-namesi. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 30(30), 67–73. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/536

Issue

Section

Articles