Un ancien article Turc intitule Discours aux Bosniaques

Authors

  • M. Kaya Bilgeg Turquie

Abstract

U Turskoj je 1867. godine osnovano političko društvo s namjerom uspostavljanja ustavne monarhije u Turskoj. Članovi ovog tajnog udruženja bili su aktivni u raznim gradovima širom Evrope. Poznati turski književnici kao što su Namik Kemal i Zija Paša bili su takođe članovi ove tajne organizacije čije je ime bilo Y eni Osmanlĭlar Cemiyeti. Njene pristalice su u periodu od 1868. do 1871. godine objavljivali više listova u raznim gradovima. Najznačajniji listovi su bili Muhbir, Hürriyet, Ittihad, Fecir i Inkĭlâb.

Članak o kojem je riječ objavljen je u Inkĭlâbu čiji je prvi broj izašao u mjesecu maju 1870. godine u Zenevi u litografskoj tehnici. Danas se jedinih pet brojeva ovog lista čuva u Centralnoj biblioteci Ataturkovog univerziteta u Erzurumu. Tekst ovog članka je objavljen u našoj knjizi pod naslovom Yakĭn Çag Türk Kültür ve Edebiyatĭ Üzeriné Araştĭrmalar I. Yeni Osmanlĭlar, Ankara 1976. Kroz snažnu kritiku osmanske vlasti, a posebno administracije, autor ovog članka daje svoje viđenje situacije u Bosni u to vrijeme.

Kao što se može vidjeti iz citiranih primjera iz ovog članka u ovom listu se poziva stanovništvo na pobunu protiv države. Takođe možemo uočiti koliko su se ovakvi članci objavljivani godinama u "Evropi bavili pitanjima Orijenta ne dajući povoljne rezultate za Tursku.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

20.06.2017

How to Cite

Bilgeg, M. K. (2017). Un ancien article Turc intitule Discours aux Bosniaques. Prilozi Za Orijentalnu Filologiju, 30(30), 47–50. Retrieved from https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/view/534

Issue

Section

Articles